- prijsvorming

 

bouwkundig ontwerp en -advies. Joh. Zagers

 

dienstverlener van initiatief tot en met nazorg

Nieuwe Veldjes 29

7391 BL TWELLO

Daarlerweg 11

7687 AN DAARLERVEEN

T. 0571 - 270995

M. 06 - 54364516

E. johannes@zagersbouwadvies.nl

Prijsvorming.

 

 

Als de aanvraag omgevingsvergunning is ingediend, de aanvraag ontvankelijk is en bij de gemeente in

behandeling is genomen dan is het tijd om over de realisatie na te denken.

U bent inmiddels een samenwerkingsverband met een aannemer aangegaan (bouwteam), u heeft zelf de capaciteiten om het plan uit te voeren of u laat het plan bouwen door een aannemer of ZZPer waar u offerte opvraagt.

De juiste prijs is altijd belangrijk immers u wilt binnen uw bouwbudget blijven, u heeft het meeste belang bij een vaste prijs zonder te veel verrekenbare kosten (stelposten) en zonder onvoorzien werk en/of meerwerk.

 

Ook de aannemer wil u graag een scherpe aanbieding maken en heeft belang bij gegevens waarmee hij die prijs zo nauwkeurig mogelijk kan maken. Tekeningen zijn daarbij noodzakelijk maar om zelf het initiatief te houden over de kwaliteit van materialen, de materiaalsoorten, kosten voor de aanschaf van bijvoorbeeld tegels, waar komen tegels, welke soort wand- en plafondafwerking e.d. is het van belang dat in een bijbehorende omschrijving op te geven.

Meestal maak ik een technische omschrijving waarbij uw wensen op papier gezet worden in de vorm van een afwerkstaat (per vertrek aangeven wat de vloer-, wand-, plafondafwerking is) en een korte omschrijving per bouwdeel van

de gewenste leveringen, de kwaliteit en uitvoeringen.

Voordeel hiervan is dat wanneer u bij meerdere partijen prijs opvraagt u vergelijkbare offertes krijgt, geeft u niets op kunnen er grote prijsverschillen optreden waarbij de laagste aanbieder niet per definitie automatisch levert wat u voor ogen had. Gevolg kan zijn dat u diverse bijbetalingen moet doen in de vorm van meerwerk.

Bij complexere werken kan ik die omschrijvingen in bestekvorm maken en indien gewenst zelfs in STABU vorm waarbij duidelijke contractuele bepalingen zijn opgenomen waarin de rechten en plichten van alle berokken partijen ondubbelzinnig worden omschreven.

 

Bij het aangaan van de overeenkomst met de aannemer kunt u de tekeningen en de omschrijving onderdeel van het contract laten worden. Voor het selecteren van aannemers waar u prijs opvraagt, het screenen en (laten) bijstellen van de offertes, eventuele bezuinigingen doorvoeren, prijsonderhandeling met de aannemer e.d. kunt u een beroep op mij doen.